Nursing and Public Health

Piel. Zdr. Publ.
Index Copernicus (ICV) – 69.56
Average rejection rate – 24.41%
ISSN 2082-9876 (print)
ISSN 2451-1870 (online)
Periodicity – quarterly

Pobierz PDF

Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health

2014, vol. 4, nr 3, lipiec-wrzesień, str. 273–276

Typ publikacji: praca poglądowa

Język publikacji: polski

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, diagnostyka

Lactose Intolerance – Causes, Symptoms, Diagnostics

Paweł Zatwarnicki1,

1 Euroimmun DNA, Wrocław

Streszczenie

Objawy nietolerancji pokarmów mlecznych są powszechnym problemem. Szacuje się, że w Polsce dotyczy to nawet 37% społeczeństwa. Przyczyną może być zaburzenie trawienia i wchłaniania cukru mlecznego – laktozy, która jest podstawowym składnikiem mleka oraz produktów mlecznych. Laktoza jest również obecna w wielu produktach spożywczych, gdzie dodaje się ją w celu poprawy właściwości smakowych lub estetycznych. Przyczyną nietolerancji laktozy jest niedobór laktazy – enzymu znajdującego się w jelicie cienkim. Niedobór może wynikać np. z zakażeń wirusowych i bakteryjnych, celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna. Najczęściej jednak hipolaktazja ma podłoże genetyczne. Objawy są identyczne, niezależnie od przyczyn choroby. Osoby nietolerujące laktozy cierpią głównie z powodu biegunki, przelewań, wzdęć, gazów, nudności itd. Nietolerancję laktozy rozpoznaje się na podstawie wywiadu lekarskiego, obserwacji objawów po spożyciu produktów mlecznych, po przeprowadzeniu (przede wszystkim) wodorowego testu oddechowego oraz badań genetycznych, tzw. polimorfizmów genu LCT (laktazy). Niniejsza praca podsumowuje obecny stan wiedzy na temat nietolerancji laktozy – począwszy od możliwych przyczyn, przez objawy, a skończywszy na opisaniu dostępnych metod diagnozowania choroby.

Abstract

Symptoms of dairy products intolerance is a common problem. It is estimated that in Poland even 37% of the population can be affected. The disorder may be due to digestion and malabsorption of the milk sugar – lactose, which is an essential component of milk and milk products. Lactose is also present in many food products, where it is added to improve the taste or aesthetic properties. The reason of lactose intolerance is enzyme (lactase) deficiency in the small intestine. Deficiency can result, i.e. from viral and bacterial infections, celiac disease, Crohn’s disease, but the most common is genetic hypolactasia (adult type hypolactasia). The symptoms are the same, regardless of the cause of the disease. Lactose intolerant people suffer mainly from diarrhea, bloating, gas, nausea, and so on. Diagnosis of lactose intolerance is based on medical history, observation of symptoms after consuming dairy products and diagnostic tests – primarily hydrogen breath test and molecular testing of LCT gene polymorphisms. This paper summarizes the current state of knowledge on lactose intolerance, beginning with the possible causes of the disease, through symptoms, also describing existing methods of diagnosing the disease.

Słowa kluczowe

laktoza, laktaza, nietolerancje pokarmowe

Key words

lactose, lactase, food intolerance

Piśmiennictwo (20)

  1. National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine, cytowane 28.07.2014, dostępne na stronie http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/rest/chemical/alpha-lactose.
  2. Pilson M.E.Q., Kelly A.L.: Composition of the milk from Zalophus californianus, the California sea lion. Science 1962, 135.3498, 104–105.
  3. Kaczmarski M.: Alergie i nietolerancje pokarmowe. Sanmedia, Warszawa 1993, 7–9.
  4. Książyk J., Flatz G., Socha J., Flatz S., Bąk E: Występowanie objawów nietolerancji laktozy w świetle badań populacyjnych w Polsce. Wiad. Lek. 1985, 38, 181–187.
  5. Furnari M., Savarino E., Bruzzone L., Moscatelli A., Gemignani L., Giannini E.G., Zentilin P., Dulbecco P., Savarino V.: Reassessment of the role of methane production between irritable bowel syndrome and functional constipation. J. G astrointestin. Liver Dis. 2012, 2, 157–163.
  6. Ingram C.J., Mulcare C.A., Itan Y., Thomas M.G., Swallow D.M.: Lactose digestion and the evolutionary genetics of lactase persistence. Hum. Genet. 2009, 124, 6, 579–591.
  7. Savilahti E., Launiala K., Kuitunen P.: Congenital lactase deficiency. A clinical study on 16 patients. Arch. Dis. Child 1983, 58, 4, 246–252.
  8. Torniainen S., Freddara R., Routi T., Gijsbers C., Catassi C., Höglund P., Savilahti E., Järvelä I.: Four novel mutations in the lactase gene (LCT) underlying congenital lactase deficiency (CLD). BMC Gastroenterol. 2009, 9, 1, 8.
  9. Gudmand-Høyer E., Skovbjerg H.: Disaccharide digestion and maldigestion. Scand. J. G astroenterol. 1996, 31, S216, 111–121.
  10. Saavedra J.M., Perman J.A.: Current concepts in lactose malabsorption and intolerance. Ann. Rev. Nutr. 1989, 9, 1, 475–502.
  11. Curyy A.: The milk revolution. Nature 2013, 500.7460, 20–22.
  12. Campbell A.K., Matthews S.B.: Lactose intolerance and the MATHS syndrome: what are the and how can I cope. Pembrokeshire. Lancet 2001, 356, 511.
  13. Matthews S.B., Campbell A.K.: Neuromuscular symptoms associated with lactose intolerance. Lancet 2000, 356.9228, 510.
  14. Matthews S.B., Campbell A.K.: Lactose intolerance in the young: a new perspective. Welsh Paediatric. J. 2004, 20, 56–66.
  15. Heyman M.B.: Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics 2006, 118.3, 1279–1286.
  16. Matthews S.B., Waud J.P., Roberts A.G., Campbell A.K.: Systemic lactose intolerance: a new perspective on an old problem. Postgrad. Med. J. 2005, 81.953, 167–173.
  17. Enattah N.S., Sahi T., Savilahti E., Terwilliger J.D., Peltonen L., Järvelä I.: Identification of a variant associated with adult-type hypolactasia. Nat. Genet. 2002, 30.2, 233–237.
  18. Mądry E., Fidler E., Walkowiak J.: Lactose intolerance – current state of knowledge. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2010, 9, 343–350.
  19. Högenauer C., Hammer H.F., Mellitzer K., Renner W., Krejs G.J., Toplak H.: Evaluation of a new DNA test compared with the lactose hydrogen breath test for the diagnosis of lactase non-persistence. Eur. J. G astroenterol. Hepatol. 2005, 17.3, 371–376.
  20. McCray S.: Lactose intolerance: considerations for the clinician. Pract. Gastroenterol. 2003, 27, 2, 21–42.